Kinas mieste, miestas kine (nemokamas kinas po atviru dangumi visą vasarą)

Vienas geriausių (ir dar gi nemokamas!) dalykų Vilniuje bei Kaune šią vasarą. Dabar kiekvieną trečiadienį ir ketvirtadienį reiks žvilgtelt į kone valandines orų prognozes ir eit į miestą ieškoti kino. Šią savaitę jau nespėju, o ateityje kelsiu temą į viršų ir mėginsiu bent jau pats sau atsakyti į klausimą, kokie filmai manęs laukia… Štai, matau, birželio 18 d. mūsų laukia pažintis su režisieriumi Romu Lileikiu, o kaip tik kitai savaitei planuoju įrašą apie Romą Lileikį, kaip trijų labai gerų lietuviškų kompaktinių plokštelių bendraautorių. Malonus sutapimas.

Tai tiek. O dabar perduodu žodį organizatoriams ir pilu pilną programą. Filmų nepraleisit, jeigu kaskartkėmis mestelsit akį į G. kalendorių arba užsuksit „gyvai” – tikiu, kad tema arba baneris (reklaminis skydelis, po velnių!) visada bus prieš akis ir nuves ten, kur reikia.

Visą vasarą truksiantis miestą ir kiną jungiantis projektas „Kinas mieste, miestas kine” prasideda jau šį trečiadienį. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje birželio 17 ir 18 dienomis bus rodomi lietuviški filmai.

Straipsniai 1 reklama

Trečiadienį 21.30 val. vilniečiai ir miesto svečiai išvys lietuvių kino klasiką: Vytauto Žalakevičiaus sukurtą filmą „Adomas nori būti žmogumi” . Ketvirtadienį kino peržiūros tęsis su Romo Lileikio ir Stasio Motiejūno filmu „Aš esu” .

„Lietuvių kino klasiką pristatysime Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje neatsitiktinai – muziejus turi sukaupęs išties unikalios ir išsamios informacijos apie kiną Lietuvoje. Džiaugiamės galėdami rodyti žymius lietuvių kino klasikos darbus būtent šioje sostinės vietoje, kur kiekvienas žiūrovas galės pajausti pulsuojančią lietuviško kino dvasią”, – teigė VšĮ „Meno avilys”, organizuojančios kino peržiūras, direktorė Lina Kaminskaitė – Jančorienė.

Visus projekto „Kinas mieste, miesas kine” filmus vienija miesto tema. Taigi ir filme „Adomas nori būti žmogumi” iš Kauno kilęs režisierius V.Žalakevičius su meile atkuria gimtojo miesto atmosferą. Filme pasakojama apie lietuviškos tarpukario provincijos jaunuolį Adomą, kuris atvyksta į laikinąją sostinę norėdamas „būti žmogumi”. Jis svajoja išvažiuoti drauge su mylima mergina Liuce į egzotišką užjūrio miestą, tačiau visos svajonės sudūžta, atsitrenkusios į tikrovės sieną.

Pasak kino kritiko Sauliaus Macaičio, „Adomas nori būti žmogumi” – pirmasis meniškai vientisas ir reikšmingas lietuvių vaidybinis filmas. Buitiniame to laiko sovietų kino fone „Adomas nori būti žmogumi” darė nelauktą grynai europinio filmo įspūdį.

Ketvirtadienį Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje bus rodomas jautrus vaidybinis Romo Lileikio ir Stasio Motiejūno filmas „Aš esu”. Filmas pasakoja apie audringos dramatiškos vaizduotės berniuką Joną, kuris siurbia į save aplinkui kunkuliuojantį miesto gyvenimą, matydamas kai kuriuos žmones keliais veidais. „Aš esu” – tai filmas tai ne vien apie ankstyvą Jonuko bei visos lietuvių tautos įsisąmoninimą. Ekrane regime dar vieną visavertį personažą – tai gyvybe trykštantis Vilniaus senamiestis.

Kino peržiūros Vilniuje vyks kiekvieną vasaros trečiadienį ir ketvirtadienį. Kaune, kuriame „Kinas mieste, miestas kine” startuos liepos 14 dieną, kino peržiūros vyks kiekvieną antradienį. Visi renginiai nemokami.

„Kinas mieste, miestas kine” organizuoja VšĮ „Meno avilys”. Kino dirbtuves organizuoja VšĮ „Vaizdų kultūros studija”. Projektas yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” dalis.

Views All Time
Views All Time
5345
Views Today
Views Today
3
Tags:

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 67 = 70