|

Konservavimas. Pomidorai želatinoje

Įpusėjo pomidorų derlius – pradedu konservuoti šeimai pomidorus želatinoje. Pradžioje reikia 4 su kaupu šaukštus želatinos užmerkti stikline virinto vandens, o geriausiai tai padaryti iš vakaro. 3-5 minutes visą tą marinato mišinį pavirinu, atvėsinu ir įpilu 0,5 stiklinės acto. Kol marinatas vėsta – ruošiu pomidorus. Į iškaitintus (aš išplikau verdančiu vandeniu) stiklainius dedu sluoksnį griežinėliais pjaustytų svogūnų galvų, tada sluoksnį pomidorų. Jei vaisiai didoki – pjaustau į patogesnes skilteles. Sluoksniuoju kuo talpiau. Ištirpusią želatiną dar pašildau įstatytą į kitą dubenį su karštu vandeniu, kad suskystėtų ir ją supilu į marinatą (štai jis ir paruoštas), kuriuo užpilu stiklainiuose sudėtas gėrybes. Tada lengvai pridengiu steriliu dangteliu (vos vienu užsukimu, kad išeitų oras) ir stiklainius statau į puodą, kuriame yra jau pašildytas vanduo. Vanduo neturi apsemti stiklainio kakliuko. Dar į puodo dugną įdedu medžiagos gabalėlį (pvz. virtuvinį rankšluostį), kad nesprogtų stiklainiai. Tuomet kaitinu visą tą gėrį iki užvirimo, užvirus liepsną pamažinu ir sterilizuoju apie 10 minučių. Svarbu, kad tarp stiklainių būtų tarpai. Pasibaigus laikui, stiklainius išimu iš puodo ir tik tada stipriai užsuku dangtelius.

|

Marinavimas. Marinuoti agurkai

Marinuoti agurkai. Morkas ir svogūną supjaustome griežinėliais, petražoles ir krapus truputį pasmulkiname ir sudedame į stiklainį. Po to nuplauname agurkus ir pridedame stiklainį, kiek telpa. Užviriname vandenį iš krano ar šulinio ir užpilame stiklainį, pridengiame metaliniu dangteliu ir laikome 15 min., po to nupilame vandenį į kriauklę ir užpilame verdančiu marinatu (receptas žemiau) ir uždarome metaliniu dangteliu. Apverčiame žemyn dangteliu, uždengiame šiltai, kad palaikytų šilumą apie 12 val. Marinato paruošimas. Imame 6 litrus vandens, užviriname ir sudedame 150 g druskos, 300 g cukraus,500 g 6% acto. Šio marinato užtenka užpilti keturis trijų litrų stiklainius. Pasigaminkite pagal šį receptą, tai tikrai nuostabaus skonio agurkėliai.

|

Konservavimas. Raudonųjų svogūnų džemas

Tai tikrai intriguojantis ir iš pirmo žvilgsnio gana neįprastas receptas, bet jo skonis nuostabus. Garantuoju, kad tokio džemo dar nesate ragavę, tad būtinai išbandykite. Puikiai tinka nustebinti draugams. Smulkiai supjaustykite nuluptus svogūnus ir česnako skilteles. Keptuvėje ant didelės ugnies ištirpdykite sviestą su alyvuogių aliejumi, sudėkite svogūnus ir česnakus ir gerai išmaišykite, kad svogūnai prisigertų sviesto. Suberkite cukrų, čiobrelius, čili prieskonius, druską ir pipirus. Viską dar kartą gerai išmaišykite ir neuždengus kepinkite 40 minučių vis pamaišant. Svogūnai turi pasidaryti minkšti ir lipnūs, jų sultys turi išgaruoti. Puode užkaiskite vyną ir vyno actą ir kaitinkite 25 minutes nuolatos maišant, supilkite vyną į svogūnus ir gerai išmaišykite. Palikite svogūnus šiek tiek atvėsti, sudėkite į pasterizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius. Gali būti valgomas iškart arba laikomas šaldytuve 3 mėnesius.

|

Konservavimas. Natūralaus rūgimo agurkai

Į 3- jų litrų talpos stiklainį įdėkite prieskonius: 3 riekeles krieno šaknies, česnako 1-nos galvutės skilteles, krapų, dašio, mairūno, baziliko, pankolio po šakelę, po keletą vyšnių ir juodųjų serbentų lapų. Sudėkite nuplautus agurkus. per vidurį stiklainio bei viršuje įdėkite mairūno, krapų, dašio, baziliko pankolio, vyšnių ir serbentų lapų. Tarp agurkų įkiškite morkos juostelių (morką perpjauti į keturias dalis išilgai). Morkos irgi būna labai skanios. Paruošti sūrymą: 5 litrai vandens šalto iš krano arba iš šulinio 200 mililitrų druskos ( atkreipkite dėmesį, kad ne gramų, o mililitrų, matuokite matavimo stikline). Sūrymą užpilkite ant agurkų, kad viską apsemtų. uždenkite kietais plastmasiniais dangteliais. turi būti sandaru, išsidėvėję netinka, nes agurkai apipelyja ir suminkštėja. Stiklainius reikia išnešti į šaltą rūsį. Agurkai rūgsta lėtai ir todėl būna labai skanūs. Rūgstant šiek tiek sumažėja sūrymo, todėl reikia papildyti tokios pačios koncentracijos sūrymu. Turi būti agurkai pastoviai apsemti. Krapų nepagailėkite ir svarbiausia neišsigąskite prieskonių įvairovės.

|

Konservavimas. Kaip konservuoti?

Konservavimas karščiu sandariai uždarytuose induoseGeriausias konservavimo būdas, nors daug sudėtingesnis už kitus, yra sterilizavimas, arba konservavimas kaiščiu sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis. Vaisiai ir kai kurių rūšių daržovės turi nemaža organinių rūgščių. Bakterijos tokioje aplinkoje negali vystytis, bet užtat gerai vystosi pelėsiai bei mielės ir gadina produktus. Kaitinant pelėsiai ir mielės žūva greičiau, negu kitų rūšių mikroorganizmai. Jiems sunaikinti pakanka 100, kai kuriems ir 75 °C temperatūros. Todėl rūgščias uogas ir vaisius, tokioje temperatūroje iškaitintus sandariai uždarytuose induose, net nepridedant jokių priedų, išskyrus medžiagas, kurių reikia skoniui pagerinti (cukraus, prieskonių), galima sėkmingiausiai išlaikyti. Nerūgščiuose produktuose, be mielių ir pelėsių, gali vystytis daug atsparesnės bakterijos, kurios veisiasi sporomis. Jos sunaikinamos, kaitinant ne mažesnėje kaip 115-120 °C temperatūroje. Namų sąlygomis tai sunkiai pasiekiama.
Todėl konservuojant nerūgštūs produktai – grybai, daržovės – užpilami silpnais marinatais.

|

Konservavimas. Konservuoti obuoliai

Geriausia konservuoti antaninius obuolius, bet tinka ir nepernokę alyviniai obuoliai. Obuolius reikia nuplauti, išimti specialiu peiliuku sėklalizdžius (galima ir neišimti), dar galima perpjauti per pusę ir nulupti plonai odelę figūriniu peiliuku. Jeigu išimate sėklalizdžius ar pjaustote obuolius reikia iš karto juos merkti į citrinos rūgštimi parūgštintą tirpalą, kad nepatamsėtų. Sudėti į 3-jų litrų stiklainius. Viename puode užvirinti paprastą vandenį, o kitame puode sirupą. Sirupas: 2 litrai vandens, 0,5 litro cukraus. Pirmiausia ant obuolių į stiklainį pilti paprastą vandenį, uždėti dangtelius, palaikyti 6-10 minučių. tada vandenį nupilti, ant obuolių į stiklainį įpilti 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties, įmesti keletą gvazdikėlų arba cinamono lazdelę ir užpilti sirupu, palaukti kol išmuš didieji burbulai ir dangtelius užsukti. Stiklainius statyti ant dangtelių ir palaukti kol atvės. Šie obuoliai tinka prie paukštienos, tinka su žele arba valgyti, kaip desertą, sirupas tinka gaivai ruošti. Galima dėti į mažesnius stiklainius tik reikės mažiau citrinos rūgšties pilti.

|

Grybų Marinavimas (Konservavimas)

Marinavimas – šis grybų konservavimo būdas truputį sudėtingesnis nei sūdymas. Be to, marinuojami vertingesni ir tik jauni, be kotų, tvirtos konsistencijos grybai, geriausia kiekvieną rūšį atskirai, bent nemaišyti baravykinių su lakštabudiniais.Marinavimo yra įvairių būdų. Svarbiausia paruošti marinatą, kuriame negalėtų daugintis botulino bakterijos. Šios bakterijos (Clostridium botulinum) gyvena trąšioje dirvoje, kur auga daržovės, grybai. Todėl surinktus grybus reikia labai švariai nuvalyti, gerai išvirti, konservuoti labai steriliai. Nežuvusios botulino bakterijų sporos auga, dauginasi ir išskiria labai nuodingus toksinus. Apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 2 valandų ir vėliau, kartais net po 2 savaičių. Ši bakterija negali gyventi rūgščioje aplinkoje (marinate). Kartais pasitaiko smarkiai apsinuodyti namų sąlygomis konservuotais grybais, daržovėmis, net nepakankamai gerai išrūkyta žuvimi, kumpiu. Konservuojant grybus ir kitus maisto produktus namuose, būtina viską atlikti švariai ir steriliai. Grybai gerai laikosi 3—4% acto marinate. Vartojant silpnesnį marinatą, stiklainiai 100°C temperatūroje kaitinami apie 40 minučių. Pirmas būdas. Grybai verdami 15—20 minučių pasūdytame vandenyje (0,5 šaukšto druskos litrui vandens). Po to išgriebiami ant rėčio, kad nuvarvėtų. Po to sudedami į švarius stiklainius (maždaug 2/3 stiklainio) ir užpilami išvirtu atvėsintu marinatu.

|

Džiovinti pomidorai, konservuoti alyvuogių aliejuje

Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skilteles dedami į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidarus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis. Skardą pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60-70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8-10 valandų. Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai – svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Pabaigus džiovinti pomidorai labai susitraukia, todėl reiktų nenustebti, kad konservuoti reiks nedidelį pomidorų kiekį. Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vadens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį. Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais. Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti.

|

Grybų konservavimas. Žaliuokės

Žaliuokes rūpestingai nuplaukite, o ypač smėlėtas – kelias valandas pamirkykite, trumpai pavirinkite, išpilkite ant kiaurasamčio ir dar kelis kartus perplaukite. Gerai nuvarvinkite. Molinio arba emaliuoto indo dugne sudėkite kelių centimetrų storio grybų sluoksnį, perpilkite saujele druskos, geriausia rupios, vėl sudėkite grybų sluoksnį, perpilkite druska ir t.t. Viršutinį sluoksnį taip pat apiberkite druska, pridenkite lentele arba lėkštele ir prislėkite akmeniu. Į indą ir po to dar galima dėti naujų grybų, bet ne ilgiau kaip 10 dienų. Rauginimui atrinkite sveikų, nepjaustytų žaliuokių – jų dydis neturi reikšmės. Indą su grybais reikėtų laikyti šaltoje vietoje. Po 3 savaičių žaliuokes jau galima valgyti. Jeigu indo paviršiuje atsiranda apnašų, o žaliuokės neišskiria pakankamo sulčių kiekio, reikia įpilti truputį atšaldyto virinto vandens, o viršutinį grybų sluoksnį pridengti sterilizuota marle. Žaliuokes vartojimui imkite iš gilesnio sluoksnio, o viršutinį – atidėkite, po to vėl viršuje sudėkite atidėtus grybus ir prislėkite lentele bei akmeniu. Vėsioje patalpoje grybai puikiai išsilaiko 3-4 mėnesius. Paprastai žaliuokės būna labai žemėtos, todėl, prieš konservuodami, jas gerai nuplaukite tekančiu vandeniu. Po to sudėkite į emaliuotą puodą, sluoksniuodami su svogūnų griežinėliais. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite maltais kvapiaisiais pipirais, sutrintais laurų lapeliais ir druska. Taip vis paspausdami pridėkite pilną puodą, jį uždenkite ir po truputį kaitinkite. Nuo už vir

|

Vaikų numylėtiniai “Agurkėliai su garstyčiom”

4 kg agurkų supjaustomi plonomis riekutėmis išilgai agurko. Marinatas užverdamas, įdėjus visokių žalumynų. Atvėsinamas, nukošiamas ir užpilamas ant supjaustytų agurkėlių. Paliekama maždaug 12-14 valandų. Neišsigąskite, kad marinatas neapsemia visų agurkų. Praėjus marinavimo laikui, agurkai gražiai (meiliai) sudedami į 0,8 ar 1 litro stiklainius, užpilamas tas pats marinatas. Stiklainiai sudedami į indą su vandeniu, pridengiami ir kai užverda, pasterizuojami apie 10 min. Stiklainiai išimami iš puodo ir užsukami dangteliais.