Naudingi patarimai. Atostogos be tėvų

Cute kids happiness and fun playing time Straipsniai.lt

Diena, kai sūnus ar dukra pirmą kartą išleidžiami į vaikų stovyklą, kelionę ar turistinį žygį, sukelia daug jaudulio. Ką pataria psichologai, kaip paruošti vaiką būsimam poilsiui, ką priminti atsisveikinant?

Ko gali bijoti vaikas?

Baimė pirmiausia susijusi su informacijos stoka: vaikas nežino, kaip jam elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Jis būgštauja, jog gali pasimesti, nerasti bendros kalbos su bendraamžiais, ne ten, kur reikia, išleisti pinigus, susirgti. Visa tai pasąmonėje slypinti baimė dėl asmeninio saugumo.

Straipsniai 1 reklama

Jeigu siunčiate sūnų ar dukrą į stovyklą tuo metu, kai šeimoje vyksta kas nors itin svarbaus (gimsta dar vienas kūdikis, tėvai rengiasi skirtis ar šeima ką tik išgyveno kieno nors iš artimųjų netektį), vaikas gali pamanyti, kad juo norima atsikratyti, jį gali kamuoti nerimas dėl to, kas gali nutikti jam nesant namuose.

Ko gali bijoti tėvai?

Tėvai paprastai nerimauja, kad vaikas gali patirti blogų draugų įtaką, pamesti arba sugadinti savo daiktus, kad jis liūdės be namų aplinkos, kad jam bus per sunku laikytis griežtos dienotvarkės ir pan. Tokias mintis skatina ne tik normalus nerimas dėl sūnaus ar dukters gyvybės ir sveikatos, bet ir nesąmoningas troškimas būti reikalingiems ir nepakeičiamiems. Kartais tėvai baiminasi dar ir dėl to, kad vaikui gali patikti būti vienam, be jų globos.

Kaip išsaugoti įspūdžius

Pasiūlykite savo vaikui kokį nors būdą įsiminti patirtus įspūdžius. Jaunesni vaikai gali nupiešti tai, ką matė. Piešdami savo įspūdžius „mamytei ir tėveliui“, jie ugdys vaizdinį mąstymą, regimąją atmintį, dėmesio koncentraciją. Geresnio pratimo vasarą nė nesugalvosi. Vėliau pagal šiuos piešinėlius pasakojant įspūdžius lavės vaiko atmintis, kalba, mąstymas.

Vyresnieji vaikai gali užrašinėti savo įspūdžius. Svarbu, kad tai daryti jiems nebūtų nuobodu. Vienam galima pasiūlyti užrašyti tai, kas įdomiausia, kaip detektyvo ar televizijos serialo scenarijų. Kitam bus svarbu išlieti savo emocijas laiškais. Trečias kelionės dienoraštį mieliau pildys savo nuotraukomis ar piešiniais. Erdvė vaizduotei reikštis milžiniška, svarbiausia, kad vaikas žinotų: jums išties įdomu, kas su juo vyksta, ką jis mato ir jaučia.

Kaip įveikti problemas

 Vienas svarbiausių klausimų, kuriuos reikia su vaiku apsvarstyti prieš išvyką, susijęs su sveikata. Netgi komunikabiliausi vaikai gali varžytis kreiptis į auklėtoją ar vadovą su kokia nors problema. Gali iškilti daugybė subtilių problemų, susijusių su prisitaikymu prie naujo klimato ar vartojant neįprastą maistą. Todėl jaunesniems vaikams reikia patarti tuojau pat kreiptis į medicinos seserį ar vadovą. Gerai būtų priminti panašias situacijas („prisimeni, kaip tau suskaudo pilvelį mokykloje“, „pameni, kaip nubudai naktį, nes kosėjai“… ), kad galėtų aiškiai įsivaizduoti, kokiais atvejais būtina kreiptis pagalbos. Tokie pavyzdžiai aiškesni negu bendro pobūdžio frazė „jeigu tau kas nors suskaus“. Vyresniesiems galima įduoti kai kurių paprasčiausių vaistų.

 Įpratę, kad viską tvarkytų suaugusieji, vaikai gali neskirti situacijos, kada kam nors reikalinga parama. Pasakykite savo atžalai, kad, jeigu jis išvys savo draugą apsiverkusį ar nusiminusį, visada geriau pasidomėti, ar nereikia kuo nors padėti.

Kaip parengti vaiką kelionei

• Iš anksto pasidomėkite, su kokiais žmonėmis poilsiaus vaikas, kokios jo laukia naujos situacijos (pvz., ilgas kelias, muitinės kontrolė, savarankiškas patiekalų pasirinkimas, muziejų lankymas, suvenyrų pirkimas ir pan.).
Tada visas situacijas kartu aptarkite namuose.
• Kartu su vaiku sudėkite kelionei jo daiktus. Tegul jis pats nusprendžia, ką norėtų vilkėti ir kaip atrodyti, kiek porų batų, kojinių ir marškinėlių prireiks.
• Klausydamas jūsų patarimų, vaikas tikriausiai įsidėmės tik pirmas ir paskutines frazes. Tokia jau yra atmintis. Pasakykite, kad visiškai pasitikite juo. Būtinai paaiškinkite, kas gero laukia jo šioje išvykoje, suteikite optimizmo. Labai svarbu kelionę pradėti geros nuotaikos. Teigiamos emocijos žadina smalsumą.
• Patarkite susirasti draugų. Su jais jis greičiau pasijus saugus. Svarbiausia – priminti, kad KIEKVIENAS vaikas jo grupėje jaučia tą patį, ką ir jis, todėl bet kuris jam patikęs bendraamžis džiaugsis, turėdamas galimybę susidraugauti.
• Kiekviena kelionė – galimybė ugdyti savarankiškumą. Papasakokite vaikui, kiek daug jis gali išmokti išvykos metu, kiek džiaugsmo tai suteiks.
• Draugiškai pavydėkite jam šios kelionės. Juk jūs sau negalite leisti šitaip papramogauti! Tegu jis pasijunta laimės kūdikiu.

Views All Time
Views All Time
1647
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 32 = 41