Poilsis gamtoje – be uodų

Uodas 5 Straipsniai.lt

Neatskiriama lietuviškos vasaros gamtoje dalis – įkyriai zyziantys ir besikandžiojantys uodai. Pastarieji klimato pokyčiai, laipsniškas jo šilimas, dar labiau padidino uodų ir kitų kraujasiurbių mašalų populiaciją visoje Europoje. Šiandien susiduriame su agresyviais kraujasiurbiais, kurie puldami žmones ir poilsį gamtoje sugadina, ir pavojingas ligas platina.

Kaip nuo jų apsisaugoti?

Iki šiol Lietuvos gyventojai nuo uodų gindavosi juos turinčiomis atbaidyti žvakėmis, smilkalais, kūno purškalais ar tepalais. Tačiau poilsiautojai gamtoje žino, kad šios priemonės dažniausiai nepasiteisina, nes veikia ganėtinai trumpą laiką ir nėra pakankamai stiprios, kad efektyviai atbaidytų kraujasiurbius. Išeitį, kaip apsisaugoti nuo uodų juos išnaikinant, pasiūlė JAV mokslininkai. Švedų gamintoja „Amplecta”, pasitelkdama JAV mokslininkų tyrimus bei kompanijos „RapidAction” technologiją, sukūrė uodų gaudykles, kurios jau pristatomos Lietuvoje bei Latvijoje. Tai dviejų rūšių prietaisai: didžioji gaudyklė „Predator Dynamic” veikia 50 arų plote (futbolo aikštės dydžio plotas) ir yra skirta didelėms sodyboms, aikštynams, kempingams ar lauko kavinėms, o mažoji – „ATM100” – veikia 15 arų plote ir skirta nedideliems sklypams prie individualių namų, terasoms, kolektyviniams sodams. Unikali, pagal naujausius mokslinius tyrimus ir „RapidAction” technologiją sukurta sistema privilioja kraujasiurbius vabzdžius ir juos įtraukia į prietaiso vidų. Šios gaudyklės yra ekologiškos, jomis paprasta naudotis.

Straipsniai 1 reklama

Kaip uodų gaudyklės veikia?

Suaugusių žmonių prakaitas pasižymi aitriu ir tik žmonėms būdingu uodus viliojančiu kvapu. Jis yra itin stiprus, nes sklinda nuo viso kūno odos paviršiaus, o jį dar labiau aitrina ant mūsų odos gyvenantys organizmai. Mokslininkai, išanalizavę duomenis apie žmogaus prakaito cheminę sudėtį, padarė išvadą, kad žmogaus prakaite esančių lakiųjų medžiagų kvapas yra pagrindinis kraujasiurbius uodus viliojantis faktorius. Todėl prietaisuose yra tabletė „RapidActions”, kuri skleidžia žmogaus kūną atkartojantį kvapą. Gaudyklių sistema turi ir daugiau funkcijų, imituojančių žmogaus kūną: sukuria žmogaus kūno temperatūrą, išskiria nedidelį kiekį anglies dvideginio (kokį iškvepiame kvėpuodami). Visa tai vilioja tik kraujasiurbius, todėl gaudyklės tampa pagrindiniu šių vabzdžių tikslu. Poveikiui sustiprinti gaudyklėje panaudotas ir žolę imituojantis lipnus kontrastinis popierius. Kraujasiurbiui priskridus arčiau gaudyklės (paprastai tai grobio ieškanti uodo patelė), jis yra įsiurbiamas į prietaiso vidų, gaudyklės tinklelinį rinktuvą, ir, nebegalėdamas iš jo ištrūkti, žūsta. Gaudyklės vilioja uodų pateles ir iki veisimosi pradžios naikina ištisas uodų populiacijas.

2010 m. Škotijoje mokslininkai atliko eksperimentą, kad išsiaiškintų „Predator Dynamic” ir „AMT100” uodų gaudyklių efektyvumą. Eksperimento rezultatai pribloškė net didžiausius pesimistus. Per 5 tyrimo dienas keturiomis „Predator Dynamic” gaudyklėmis sugauta 3,3 mln. kraujasiurbių mašalų.

Svarbiausia – kantrybė

Pasak gaudykles sukūrusių mokslininkų, nereikia tikėtis, kad uodų pavyks visiškai atsikratyti iš karto, nes prietaiso saugomoje teritorijoje esantys uodai ne atbaidomi, o naikinami. Nors uodai pradeda nykti jau po 5 dienų, sumažinti vietos uodų populiaciją tiek, kad masinis veisimasis būtų nutrauktas, gali užtrukti nuo 2 iki 4 savaičių. Bandymai ir kantrybė yra raktas į geriausius gaudyklės rezultatus.

Prietaisų kūrėjai rekomenduoja prietaisus statyti tarp žmonių buvimo ir žinomų uodų veisimosi vietų, iš kurių jie dažniausiai atskrenda – tai drėgnos vietovės: upeliai, pelkės, miškai ar krūmynai. Uodų gaudyklę patariama statyti ne mažesniu nei 10 m atstumu nuo gyvenamojo namo ar terasos, prieš vėją nuo uodų šaltinio, pavėsyje, nes uodai nemėgsta karščio. Atradus uodų gaudyklei tinkamiausią vietą galima mėgautis rezultatu – ramiu poilsiu gamtoje.

Unikalios technologijos Švedijos kompanijos „Amplecta” uodų gaudykles Lietuvoje siūlo bendrovė „Vilsota” – įgaliotasis kompanijos „Amplecta” produktų „Predator Dynamic” ir „AMT100” atstovas Lietuvoje bei Latvijoje.

Views All Time
Views All Time
5168
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

4 + = 13