Kategorija: Kulinarija

Lietuvos regionų kulinarinis paveldas (IV dalis)

Žemaičiai vieninteliai Europoje tebemoka gaminti seniausius patiekalaus Žemaičiai turi ypatingą išskirtinį maisto produktą, kokio nerasime  pasaulyje. Tai – užtrinas, kuris gaminamas iš kiaulės taukinės su plėvele nuo žarnų. Taukinė išskleidžiama, sočiai pagardinama česnaku, druska, grūstais juodais ir kvapiais pipirais, susukama, standžiai suvyniojama į sviestinį popierių ir šiltai laikoma 5-6 mėnesius. Užtrinas pageltonuoja ir įgauna specifinį […]...

Lietuvos regionų kulinarinis paveldas (II dalis)

Dzūkai – pasaulinio lygio miško gėrybių kulinarijos čempionai Dzūkai visus privers aikčioti, vaišindami grybiene, grybų sūriu, marinuotais baravykėliais, raugintais kelmučiais su grietine ir svogūnėliu, sūdytais grūzdais, svieste keptomis rudmėsėmis, grietinėje troškintomis voveraitėmis, grietine apkeptais gudukais ir visaip kitaip keptais, virtais, troškintais, taip, kaip jie nuo amžių amžinųjų moka, cikriniais, bobausiais ir briedžiukais (velnioniškai skanūs ir […]...

Lietuviškos garinės pirties malonumai

Lietuviška garinė pirtis skiriasi nuo kitų pasaulio pirčių savo ypatingu gydomuoju poveikiu. Lietuviškos garinės pirties pėrykloje yra karšti gydomųjų augalų antpilų garai (daug kartų karštesni, nei turkiškoje), kurių įtakoje vyksta kitos žmogaus organizmą sveikatinančios ir gydančios procedūros. Lietuviška garinė pirtis skiriasi nuo kitų pasaulio pirčių savo ypatingu gydomuoju poveikiu. Lietuviškos garinės pirties pėrykloje yra karšti […]...

Lietuvos regionų kulinarinis paveldas (I dalis)

Aukštaičiai gali stebinti visus užsieniečius miltiniais patiekalais, ypač virtiniais su mėsa, paukštiena, žuviena, varške, švilpikais su uogomis, šaltanosiais su mėlynėmis, koldūnais… Aukštaičių valgiai – karalių stalui Aukštaičiai gali stebinti visus užsieniečius miltiniais patiekalais, ypač virtiniais su mėsa, paukštiena, žuviena, varške, švilpikais su uogomis, šaltanosiais su mėlynėmis, koldūnais (jokiu būdu koldūnų nevadinkite virtiniais, nes koldūnai skiriasi […]...

Gardūs, sveiki ir lengvai pagaminami desertai vasarai

…pasiruoškite kelis pagardus, kuriais galėsite ir gardinti, ir papuošti savo gamybos ledus ir šerbetus… Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų parduotuvėse nebėra. Yra tik erzaciniai chemizuoti lyg ir ledų gaminiai. Jei norite savo namiškius ar svečius palepinti tikrais ledais, tai juos ir pasigaminkite, kaip senovėje tai darydavo mūsų tėvai ir seneliai, net neturėdami šaldytuvų. Bet […]...

Sveikos, skanios ir lengvai pasigaminamos salotos vasarai

Vasarai pasidarykite savo aliejinius užpilus šviežių daržovių salotoms… Vasarai pasidarykite savo aliejinius užpilus šviežių daržovių salotoms. Atminkite, kad parduotuvėse parduodami krakmolingi salotų dresingai (užpilai) nedera ir netinka prie šviežių daržovių, ypač salotlapių, kita vertus, dresinguose yra apsčiai cheminių konservantų. Tokius dresingus mitybai naudoja tik greitmaisčio-prastmaisčio valgyklos. Jeigu auginate bet kokius salotų lapus, pasiūlykite juos savo […]...

Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – pavojingas sveikatai

Daugelis „Activia“ ar „Actimel“ jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš „gyvojo” produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Daugelis „Activia“ ar „Actimel“ jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš „gyvojo” produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: „Į šio jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis bakterijos…“ Tam, kad pritraukti gyvenimo […]...

Lietuvos totorių čeburekai

Per vasaros atostogas visi Lietuvos pajūrio, paežerių, paupių paplūdimiai buvo paplūdę čeburekais: juos pardavinėjo parduotuvėse, kioskuose ir palapinėse, jaunimas nešiojo maisto dėžėse ir siūlė poilsiautojams, kad… Lietuvos totorių kulinarinis paveldas Per vasaros atostogas visi Lietuvos pajūrio, paežerių, paupių paplūdimiai buvo paplūdę čeburekais:   juos pardavinėjo parduotuvėse, kioskuose ir palapinėse, jaunimas nešiojo maisto dėžėse ir siūlė poilsiautojams, […]...

Kas yra koldūnai, virtiniai, švilpikai, šaltanosiai ir auselės?

Mūsų artimiausių kaimynų, ypač rusų, lenkų, ukrainiečių, vokiečių grožinėje bei kulinarinėje literatūroje dažnai randame minint lietuviškus koldūnus. Retsykiais šalia koldūnų minimi virtiniai, švilpikai, šaltanosiai, auselės… Lietuvos kulinarinis paveldas Gero vyro plaštakos dydžio lietuviški koldūnai nuo senų senovės stebindavo kitų tautų svečius, kurie lankydavosi Lietuvoje. Mūsų artimiausių kaimynų, ypač rusų, lenkų, ukrainiečių, vokiečių grožinėje bei kulinarinėje […]...

Lietuviškų girų receptai

Šiandien maisto prekių parduotuvėse tikros giros iš vis nėra! Todėl jas patys gaminkitės namuose… Po pirties joks kitas gėrimas netinka, tik gira, sula ir šaltinio vanduo. Pirtis mūsų protėviai sukūrė ir naudojo sveikatinimo, gydymo reikmėms, o bolševikinės sąmonės iškrypėliai jas pavertė girtuokliavimo ir paleistuvavimo vietomis. Svarbūs dalykai prieš pradedant gaminti girą>> Pagrindinės gydymo giromis sritys: […]...