Nyksta vestuvių tradicijos

Šiuolaikinėms vestuvėms iškelti reikia tik pinigų, o planavimo rūpesčius prisiima verslininkai.

Vestuvių kaina priklauso nuo pageidavimų ir galimybių. Biudžetas žymiai išauga, jei vestuvėse dainuoja žinomi atlikėjai.

Keičiasi ir vestuvių organizavimo tradicijos. Vietoje piršlių korimo ir kelių dienų puotų vis populiaresni pobūviai su kitų šalių atributika, plaukimas laivais į jūrą.

Straipsniai 1 reklama

Pilnėja užstalės

Švenčių organizatorė Kristina Kaikarienė teigė, kad populiariausios yra amerikietiško tipo vestuvės – vieno vakaro elegantiška šventė.

Vis labiau merginos pasiduoda filmų įtakai ir pageidauja, kad tėvai jas lydėtų prie altoriaus.

Didėja užstalės. Prieš trejus metus vestuvėse dalyvaudavo apie 30 žmonių.

Dabar kviečiama 60-80 svečių. Vaišių kaina vienam svečiui yra nuo šimto litų.

Atgimsta archajiškos tradicijos – apeigos su duona ir druska, šeimos židinio įžiebimas, dvyliktos valandos palinkėjimai, senovinio nuometo įrišimas.

Gražėja mergvakariai – kasų pynimas, šeimos moterų susibūrimas.

Pačią svarbiausią vietą jungtuvėse užima apeigos bažnyčioje. Bažnyčioms aukojama iki 300 litų. Dar 200-300 litų gali kainuoti specialus bažnyčios puošimas.

Vengia puotauti

Bendrovės „Serna“ renginių organizatorės Rimos Paukštės teigimu, žmonės nori kuo mažiau tradicijų ir iš vestuvių organizatorių tikisi originalių pasiūlymų.

„Stengiuosi sugrįžti prie tikrųjų santykių, kad jaunieji atkreiptų dėmesį į tėvelius, matytų vienas kitą vedybų dieną“, – tikino ji.

Vestuvių akcentas, anot vedybų planuotojos, yra jaunieji, o ne šventimas, todėl stengiamasi renginį pateikti romantiškai, jaukiai.

Trokšta dvasingumo

„Tradicinės vestuvės nunyksta, nes mes gyvename kitoje epochoje. Seniau žmonės matė tik savo kaimą. Ir jiems buvo svarbu atšvęsti su giminaičiais, kaimynais. Žmonės renkasi, ar švęsti kelias dienas, ar pakeliauti ir pamatyti pasaulį“,- teigė R.Paukštė, vienuolika metų organizuojanti šventes.

Vestuvių kaina priklauso ir nuo to, kiek jaunavedžiai skirs aprangai, kiek bus pamergių ir pabrolių porų. Svarbu ir kiek gėlių bus, kokiu transportu važiuos jaunieji ir palyda, kokie bus fotografai.

R.Paukštė pasakojo, kad po santuokos jaunieji kartais nenori likti švęsti ir iš karto išskrenda į povestuvinę kelionę.

Kiti renkasi svetimų kultūrų apeigas.

„Žmonės ištroškę dvasingumo, todėl daugėja porų, kurios tuokiasi vien bažnyčioje, o ne Santuokų rūmuose. Jaunieji nušvinta, kai pasiūlai padaryti dovanėles ir taip parodyti pagarbų dėmesį artimiesiems“,- teigė vestuvių organizatorė.

Išnyko korimas

Renginių organizatorius ir vedėjas Giedrius Gustas tikino, kad tradicijų vestuvėse yra vengiama.

„Mes orientuojamės daugiau į žaidimus, dainas. Tokių kvailų tradicijų kaip piršlio korimas miestuose tikrai nebėra“,- teigė jis.

Vestuvėms samdomi ir estrados dainininkai, tokie kaip Simonas Donskovas, šokėjai, šokantys rytietiškus šokius.

Veikia serialai

Vestuvių organizatorė Inga Stuotelienė pastebi, kad vestuvių detalės yra nusižiūrimos iš televizijos serialų.

„Žaidžiama tais pačiais dalykais, stebuklo nesukursi. Nors viskas atiduodama į vedybų planuotojų rankas, egzistuoja keli akcentai, be kurių neįmanoma išsiversti – jaunųjų valsas, keliaraištis, puokštės metimas, balandžiai, žiedlapiai, ryžiai prie bažnyčios“,- sakė ji.

Vestuvės, jos skaičiavimu, gali kainuoti nuo 20 tūkst. litų. Tiksli vestuvių kaina priklauso nuo daugelio faktorių – žmonių skaičiaus, savaitės dienos, mėnesio – vasarą kaina aukštesnė.

Vestuvių muzikantai gali kainuoti nuo tūkstančio litų.

„Žinomesni muzikantai, kurie šiuo metu yra „ant bangos“, už koncertus ima 2000 litų, o už vestuves prašo nuo trijų tūkstančių litų. Laikomasi nuostatos, kad grojimas vestuvėse juos žemina. Jauniesiems vestuvinės dovanos dažniausiai teikiamos pinigais. Į vokus yra dedama nuo 200 litų.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Gražinos Misevičienės teigimu, pasipuošus baltomis suknelėmis tapo populiaru ateiti net trečiadienį, kai vyksta neiškilmingų santuokų registravimas.

„Aš manau, kad žmonėms tuoktuvių diena yra išskirtinė, ir kiekvienas nori, kad liktų kuo daugiau įspūdžių“,- teigė ji. Santuokos registravimo valstybės rinkliavos mokestis už neiškilmingą santuoką yra 20 litų, už iškilmingą – 80 litų.

Views All Time
Views All Time
2900
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

43 − = 33