LT   EN   RU  
2014 m. rugpjūčio 21 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kulinarija
Užsienietiškų valgių garbinimas

2005-01-04 | Kita vertus, mužikas - tai ne bajoras, jis neturi įgimto orumo ir garbės jausmo, jam nuo amžių įdiegtas nuolankumas ir savigėda, nemoka gerbti ir didžiuotis savimi, savo darbu, savo sukurtomis gėrybėmis. Pastebėkite kaip lietuviai, išmokę visus aplinkinius kaimynus gaminti vytintas, rūkytas dešras, vokiečius tų dalykų išmokę, juos net dešrių tauta pavertė, dabar keliaklupsčiauja prieš tų pačių vokiečių šlapdešrę, pagarbiai ją vardindami “daktariška” ir visai nesuvokia, kad tik jie vieninteliai visame pasaulyje žino daugiausia mėsos ruošybos technologijų (mėsą mityboje naudoja šviežią, brandintą, nokintą, vytintą, rūkytą, sūdytą, sumaltą į miltus, fermentuotą (raugintą). Jie vieninteliai visame pasaulyje moka pagaminti skilandį, tą patį, kuris nokinamas ir fermentuojamas (ne rūkomas) šaltuose kamino dūmuose visus metus, darata ir kindziulis taip gaminami trejetą mėnesių.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Lietuviai europiečius išmokė užkandžiauti

2005-01-04 | Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės karaliaus, kunigaikščių, didikų, bajorų, vyskupų ir kitų aukštųjų dvasininkų rūmuose, vienuolynuose nuo senų senovės buvo priimta svečius vaišinti priimamajame. Vos svečiui atvykus, tuoj pat būdavo patiekiama užkanda. Beje, šitaip užkandžiauti iš lietuvių išmoko, o vėliau ir perėmė ir savo mityboje pritaikė Europos tautos ir slavai. Viešintiems svečiams užkandą pateikdavo porą valandų prieš pietus, kad nepraalktų. Vaišinama būdavo rūkyta žvėriena, kitais rūkytos mėsos gaminiais, - kumpiais, dešromis ir Lietuvos kulinarijos pasididžiavimu - skilandžiu, taip pat džiovinta, rūkyta, sūdyta ar vytinta žuvimi: eršketais, lašišomis, sykais, šamais, šlakiais ir karališkąja žuvimi seliava. Vakarų Europos svečius stebindavo raugintais (Vakarų ir Pietų Europos šalys iki šiol nemoka rauginti daržovių, jas tik marinuoja) ir sūdytais baravykais, grūzdais, kazlėkais, kelmučiais, raudonikiais, rudmėsėmis, šilbaravykiais, ūmėdėmis, taip pat raugintomis daržovėmis ir mirkytais vaisiais.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Kuo garsi Lietuvos kulinarija

2005-01-04 | Tūkstančius metų skaičiuojanti Lietuvos kulinarija Europoje ir senovėje, ir net sovietiniais laikais garsėjo savo sriubomis, kurios lietuvių valgomos ir ryte, ir per pietus, ir vakare, dažnai per vieną dieną verdamos net kelios sriubos. Tai pirmiausia putros, kurių, deja, dabar niekas nebemoka gaminti, tai įvairiausios fantastiško rūgštoko skonio sriubos, kurių užtaisalas būdavo pasigaminamas iš anksto dideliais kiekiais (jei nūnai kas imtųsi gaminti šių sriubų užtaisalą, tai pelnai būtų didesni, nei kečupo gamintojų); įvairūs barščiai (lietuviškus barščius su ausytėmis dažnai galima rasti kitų Europos tautų restoranuose), raugintų kopūstų sriubos su įvairiomis mėsomis (ypač su įsnauja ir skilandžiu) ir baravykais, kurios verdamos kelioms dienoms ir nuo pakartotino šildymo jų skonis ir kokybė tik gerėja, garsioji jaučio uodegos sriuba, kurią valgyti galėdavo vien bajorai, trintos sriubos, daržovinės, pieniškosios (Rusijoje vadinamos lietuviškosiomis), žuvienės, uždaromosios, atbulinės ir t.t, ir pan. Bet labiausiai Lietuva garsėja savo putromis ir šaltsriubėmis, kurios gaminamos iš raugintos beržų ar klevų sulos, giros, raugintų burokų rasalo (sūrymo), rūgpienio, raugpienio (specialaus raugo pagalba raugintas pienas, kurio nūnai nebemoka gaminti pieno kombinatai) arba, kaip mūsų dienomis, kefyro.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Kulinarai turi savo patroną

2005-01-04 | Viduramžiais Europoje, o taip pat ir Lietuvoje kulinarai ir konditeriai, kaip ir kitų amatų meistrai, privalėjo turėti savo šventąjį užtarėją, globėją, patroną. Tam reikalui buvo pasirinktas šventasis kankinys Laurynas, kuris 258 m. buvo gyvas sudegintas ant žarijų, beje šventasis Laurynas yra ir globėjas nuo gaisrų. Būtų gražu, kad ir dabar Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, maitinimo įmonių savininkai, kepyklų, mėsinių, didžiųjų maisto parduotuvių tinklai, turintys kepyklas ir kulinarijos cechus bei kitokių maisto įmonių savininkai ir valdytojai atgaivintų viduramžiais gyvavusius papročius Šventojo Lauryno dieną, t.y. rugpjūčio 10 d. ruoštų savo miestuose, miesteliuose ir kaimuose vaišes, padengtų stalus, prie kurių pakviestų visus badaujančius ir alkanus (o jų mūsų brangiojoje Lietuvėlėje tikrai netrūksta), keptų jaučius ir paršus ant iešmo, išridentų į gatvę statinę giros ar midaus. Šią dieną tiktų rengti tarptautines gastroparodas, kulinarų ir konditerių varžybas, siekti rekordų verdant, kepant, troškinant įvairiausius patiekalus, galų gale, apdovanoti labiausiai pasižymėjusius magyrus Švento Lauryno perpete, nusipelniusiems meistrams duoti aukštesnį kvalifikacijos laipsnį, suteikiantį galimybę gauti didesnį nei minimumas atlyginimą.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Moterims netiktų dirbti virtuvėje

2005-01-04 | Kad moterys nuo senų senovės daugelyje civilizacijų negalėjo ir negali dirbti kulinarinio darbo šiuolaikinis mokslas aiškina vyriškų ir moteriškų lyčių ir hormonų skirtumu, bei iš to išsivysčiusiais vienokiais ar kitokiais gebėjimais, receptoriniais pojūčiais, higieniniais dalykais ir pan. (Neduokdie, čia jokiu būdu nenorima įžeisti moterų, be kurių jokia vyrų egzistencija ir veikla netenka savo prasmės, ir todėl visa vyrija privalo jas ypatingai gerbti, puoselėti ir mylėti, ir, juolab, neleisti joms dirbti tokių sunkių, alinančių ir daug laiko atimančių virtuvės darbų. Todėl ir reikia barti visus valdžios vyrus, kad Europoje tik vienintelėje Lietuvoje, lyg kokiais atsilikusiais sovietiniais laikais taip žiauriai ekspluatuojamos moterys ir verčiamos dirbti maitinimo įmonėse. Net labiausiai atsilikusiose Azijos šalyse, kur moteris iš vis neturi jokių teisių, vyrai supranta, kad darbas virtuvėje moteriai yra per sunkus).

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Senovėje lietuviai garsėjo savo puotomis

2005-01-04 | Lietuvos kulinarai, konditeriai (arba kaip dabar prastuomenėje priimta vadinti - virėjai ir kepėjai) nuo senų senovės garsėjo savo kūrybiškumu ir meistriškumu, matyt, ne be reikalo viduramžiais didikai ir bajorai juos vadino archimagyrais ir magyrais (nuo graikiško žodžio mageiros - virėjas) net iki 17 amžiaus ir šiuos magus, tuos virtuvės burtininkus vežiodavosi su savimi po visą pasaulį, pridėdavo kaip kraitį per vaikų santuokas. Prisiminkime, kad Lietuvos didieji kunigaikščiai, kunigaikščiai, didikai ir bajorai buvo susigiminiavę ne tik su Bizantijos ir Romos imperatoriškomis šeimomis, bet ir su Prancūzijos, Anglijos, Vokietijos, Švedijos, Vengrijos, Čekijos, Rusijos, Moldavijos ir t.t. ir pan. kunigaikščiais, didikais ir bajorais, ir pagalvokime po kiek pasaulio šalių lietuvių kulinarai išplatino lietuviškos virtuvės valgių. O kokias puotas rengdavo tomis vestuvių dienomis! Anų dienų užsienio metraštininkai apstulbę rašė apie vežimus keptų stumbrų, briedžių, stirnų, kiškių, laukinių paukščių, apie valtis visokiausios jiems nei girdėtos, nei regėtos žuvies, apie statines degtinės, midaus, alaus ir giros upes.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Senovėje lietuviai mokėjo skaniau valgyti

2005-01-04 | Kulinarija jokiu būdu nėra taukuotu pilvu virėjos triūsas, “patrauklios išvaizdos, skanių ir maistingų valgių gaminimo technologija”, - kaip aiškina Lietuvos tarybinė enciklopedija, (beje, ji taip pat aiškina, kad kompiuteris yra tik skaičiavimo mašinėlė). Kulinarija civilizuotame pasaulyje suvokiama žymiai plačiau, - ji apima tautos istorijos ir etnologijos vystymąsi, žemės ūkio ir pramonės raidą, prekybos atsiradimą ir vyksmą, kultūros, moralės ir etikos raidą. Archeologiniai tyrimai rodo, kad jau prieš 2000 metų baltų tautos augino rugius, kviečius, miežius, avižas, lęšius, soras, žirnius, pupas, vėliau ir grikius ir, matyt, ne tam, kad jais iš patrankų į žvirblius šaudytų...Nereikėtų pamiršti ir to, kad baltai savo protėvynėje pirmieji Europoje prijaukino galvijus ir arklius, vėlgi, ne tam, kad vėliau tik Sartuose lenktyniautų, Maskvai varškę spaustų ar vokiečius dešras gaminti mokintų...

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Nutukimo psichologija

2005-01-04 | Būtent nutukimo psichologiją tyrinėja profesorius Benas Fletcheris ir daktarė Karen Pine. Mokslininkai tvirtina, kad lieknų ir viršsvorio turinčių žmonių mityba ne taip jau ir skiriasi. Persivalgymas – šalutinis kasdieninių įpročių poveikis, psichologinių problemų simptomas. Pagal šią teoriją, atsisakius tam tikrų įpročių žmogus pradeda natūraliai lieknėti, kol pasiekia idealų svorį. Dieta tampa nebenaudinga. Taip atsirado teorijos pavadinimas „dieta be dietos“. Atliekant klinikinius tyrimus, programoje dalyvavę žmonės numesdavo iki kilogramo svorio per savaitę. Dauguma atvejų svoris krito tol, kol pasiekė idealų, o svarbiausia yra tai, kad faktiškai visi programos dalyviai jai pasibaigus svorio nebepriaugo. Taigi, dietos be dietos esmė – atsisakyti įpročių, verčiančių persivalgyti. Kaip bebūtų keista, tai pasiekti galima pakeitus maršrutą į darbą ar visą dieną neįjungiant televizoriaus. Dietų industrija jau ne vieną dešimtmetį sukasi aplink tokią idėją: organizmui gaunant mažiau kalorijų, jis pradeda naikinti riebalinius rezervus, todėl pradeda kristi svoris. Tačiau nutylima, kad neįmanoma laikytis dietos ilgiau nei kelias savaites ar mėnesius.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Grandininė įpročių reakcija

2005-01-03 | Dažniausiai viskas prasideda nuo įpročių, kurių bėgant metams vis daugėja. O įpročiai formuoja elgesį, jie palaiko vienas kitą: vienas įprotis būtinai veda prie kito, tas įjungia trečią, o šis – ketvirtą. Psichologai tokį elgesį vadina „grandinine įpročių reakcija“, kuri suformuoja „įpročių tinklą“. Patinka tai jums ar ne, tačiau psichologai tvirtina, kad statistinis žmogus 85 proc. laiko atlieka vienus ar kitus veiksmu vedamas vieno ar kito įpročio. Prisiminkite: visada miegate toje pačioje lovos pusėje, keliatės tuo pačiu laiku, keliaujate į darbą tuo pačiu maršrutu, renkatės tas pačias sekso pozas ir taip toliau. Dabar prisiminkite maistą. Kiek kartų pradėjote valgyti sausainius ir po kelių minučių suvokėte, kad jau suvalgėte pusę pakelio? Tai įprotis. Taip įprantama valgyti bulvių traškučius žiūrint televizorių, gerti alų ar vyną prieš vakarienę. Taip nesąmoningai gaunamos bereikalingos kalorijos: jokio malonumo, bet svoris auga. Situaciją blogina tai, kad beveik viskas šiuolaikiniame pasaulyje skatina įpročių formavimąsi.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Tereikia mėgautis gyvenimu

2005-01-02 | Vis dėlto galima suardyti šį įpročių tinklą, išsilaisvinti iš jo ir pradėti mesti svorį. Jeigu kasdien stengsitės atsikratyti įpročio, jis netrukus praras savo galią. Atsikratyti atskiro įpročio nėra sunku, tačiau jų galia slypi psichologiniame įpročių tarpusavio ryšyje. Reikia rasti silpnąją šio ryšio grandį. Jeigu atsisakysite kažkokio konkretaus įpročio, visa grandinė subyrės. Jeigu atsisakysite įpročių, verčiančių persivalgyti, suprantama, pradės kristi svoris. Vadinasi, tereikia nedidelių pokyčių kasdieniniame gyvenime. Kiekvieną dieną stenkitės kažką daryti kitaip, pavyzdžiui, pakeliui į biurą nelėkite strimgalviais, o sustokite ir apsidairykite. Užtenka vos kelių sekundžių, kad pasigrožėtumėte gėlėmis parke ar lapais ant medžių, kad atkreiptumėte dėmesį į mėnulį danguje. Tereikia sustoti akimirkai ir pasimėgauti gyvenimu. Tada mažiau malonumo tikėsimės iš maisto, todėl svoris tikrai pradės kristi.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Populiariausių straipsnių Top-100
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!